Kinderen spelen op de grond, vrouwen lopen met hakken, werklui met werkschoenen en ook valt er wel eens iets om. Tegels zijn perfect voor in je woonkamer: hygiënisch en duurzaam. Tegels zijn makkelijk schoon te houden, tijdloos en daarnaast ook nog eens geschikt voor vloerverwarming. Dit is de reden waarom veel mensen kiezen voor tegels in de woonkamer.

Geschikte tegels woonkamer

Er is voor ieder huishouden wel een tegel die past qua sfeer, uitstraling en wooncomfort. Bijna alle vloertegels zijn geschikt voor de woonkamer. Hieronder noem ik een paar punten waar je aan moet denken als je tegels wilt aanschaffen voor je woonkamer.

Slijtvastheid

Allereerst is er de keuze tussen wand- en vloertegels. Wandtegels zijn alleen geschikt voor aan de wand. Vloertegels kunnen zowel op de vloer als aan de wand. Maar wat is het verschil? Het verschil zit in de PEI-waarde, deze staat op de verpakking aangegeven. Een wandtegel heeft PEI-waarde 1 omdat deze bijna niet belast wordt. Voor de vloer in de woonkamer is het verstandig om voor PEI-waarde 3, 4 of 5 te gaan. Hoe hoger de PEI waarde hoe slijtvaster de tegel. 

Keramische tegels versus natuursteen tegels

Keramische en natuursteen tegels zijn beide geschikt voor de woonkamer. Er zijn echter wel enkele belangrijke verschillen. Keramische tegels met een hoge PEI-waarde beschadigen niet snel, maar als ze schade oplopen dan zie je dat wel. Natuursteen tegels beschadigen sneller maar deze zijn door en door gekleurd. Hierdoor valt een eventuele beschadiging minder snel op. De meeste keramische tegels hebben amper onderhoud nodig. Natuursteen moet je van tijd tot tijd onderhouden. Bij natuursteen tegels moet je daarnaast voorzichtig zijn met chemische middelen en zuurhoudende middelen.  

Matglans

Ook is er de keus uit een hoogglans of een matte tegelvloer. Op plekken die veel belopen worden verliezen hoogglans tegels hun mooie glans omdat de toplaag verslijt. Met onderhoud kun je dit wel weer herstellen. Matglans of matte tegels vragen geen onderhoud.

Voorkeur voor een houten vloer  

Vaak zeggen mensen dat een houten vloer warm en sfeervol is. Dezelfde uitstraling kun je echter ook in huis halen met hout-look tegels. Hout-look tegels zijn er ook in diverse houttinten en structuren. Ze zijn bijna niet van echt hout te onderscheiden. Een groot voordeel van hout-look tegels t.o.v. een houten vloer is dat een combinatie met vloerverwarming mogelijk is.

Laten betegelen

Wil je graag tegels in de woonkamer? Dan is het verstandig om dit door een ervaren tegelzetter te laten uitvoeren. Juist in de woonkamer, de ruimte waar je het meeste verblijft, kun je ook het meeste genieten van een perfect gelegde vloer.

Delen